Dinsdag 
Eindhoven (18 septemberplein)
09:00 - 16:00 uur

Donderdag 
Oisterwijk (De Lind)
12:00 - 17:00 uur

Vrijdag
Eindhoven (Stratum)
12:00 - 16:30 uur

Zaterdag
Best (Boterhoek)
8:30 - 13:00 uur

Wist je dat? Aardbeien zijn super gezond!

Aardbeien, wie lust ze nou niet? Alleen de geur van frisse zoetige aardbeien laten je al watertanden. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar er zijn ook nog een paar feitjes over aardbeien die je waarschijnlijk nog niet kent.

 • Wist je dat 7 aardbeien minder suiker bevatten als 1 citroen?
 • Aardbeien zitten vol met gezonde stoffen die je lichaam nodig heeft. 
 • Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten in nederland. 
 • Aardbeien bevatten weinig calorieën. Een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat slechts 29 Kilocalorieën. En zo heb je ook alweer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen.
 • Boordevol vitamine c.
 • In deze lekkere rode vruchtjes zit een grote hoeveelheid vitamine c op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Dit is goed voor je weerstand, je huid en haar en helpt mee verkoudheid te bestrijden. 
 • Bovendien is vitamine c een antioxidant. 
 • Deze zorgt ervoor dat bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam geneutraliseerd worden en bron van foliumzuurSuperfood aardbeien zijn een hele gezonde snack. 8 aardbeien van gemiddelde grootte bevatten, een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat namelijk maar 29 calorieën en bezorgen je meer vitamine c dan 1 sinaasappel. 

Daarnaast bevatten ze anti-oxydanten. Deze stoffen voeren afvalstoffen uit ons lichaam die anders onze cellen zouden kunnen beschadigen en mogelijk kanker kunnen veroorzaken. Aardbeien bevatten vezels en voedingsstoffen die goed zijn voor je algemene gezondheid, kans of hart- en vaatziekten verkleinen en je geheugen verbeteren. De rode kleurstof uit aardbeien is cholesterol verlagend. Aardbeien zijn ook goed voor de hersenen. Het eten van aardbeien zou een eenvoudige manier zijn om dementie tegen te gaan. 

Een sexy aardbei

Wist je dat ze vroeger aardbeisoep maakten voor pas getrouwden? Er werd een soep gemaakt van aardbeien, dunne zure room, bernagie en poedersuiker om de 'lust' op te wekken. Als je graag een stevige borrel drinkt is het verstandig om flink aardbeien te eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van aardbeien de schadelijke effecten van alcohol op de maag vermindert. 

En wist je dat...

 • Aardbeien zijn het enige fruit met zaad aan de buitenkant. Een aardbei heeft gemiddeld zo'n 200 zaadjes.
 • Er zijn ook meer dan 20 soorten aardbeien en  wel honderden verschillende rassen van geteelde aardbeien. 
 • De grootste aardbei die ooit gewogen is  woog maar liefst 231 gram en werd gewogen in 1983 in het engelse plaatsje kent. 

Welke is nou zoeter? Klein of groot?

De een zweert bij kleine aardbeien, die zouden echt het lekkerste zijn. Dan ander heeft liever een grote aardbei die zijn het zoetst. De grap is dat dit allebei waar is. Uit een aardbeienplant groeien namelijk meerdere bloemtakken die na elkaar in bloei komen. Daardoor zijn niet alle aardbeien tegelijk rijp. De eerste aardbeien van een plant zijn groot, de kleintjes zijn de laatste. Maar formaat zegt nog niets. De verdeling van de suikers, bepaalt hoe zoet de aardbei wordt. De aardbei die het eerst aan een bloemtak in bloei staat en bevrucht wordt, heeft geluk. Die krijgt als eerste alle goeds en de juiste mix zoet en zuur van de moederplant.

Vaak zijn die eerste aardbeien groot en goed van smaak. Naarmate er meer aardbeien aan een plant komen, moeten de suikers over meer aardbeien worden verdeeld. Dat resulteert in minder zoete aardbeien die ook wat minder groot zijn. De nakomertjes zijn het zoetst. Het grootste deel van de aardbeien is dan geplukt. Die paar die over zijn, krijgen alle suikers.

En dit zijn nou een paar feitjes over aardbeien die je niet snel meer vergeet.