Dinsdag 
Eindhoven (18 septemberplein)
09:00 - 16:00 uur

Donderdag 
Oisterwijk (De Lind)
12:00 - 17:00 uur

Vrijdag
Eindhoven (Stratum)
12:00 - 16:30 uur

Zaterdag
Best (Boterhoek)
8:30 - 13:00 uur

Pruimen

Hele jaar

Pruimen zijn er in diverse soorten, deze verschillen onderling in kleur en smaak.

Pruimen zijn er in diverse soorten, deze verschillen onderling in kleur en smaak. Het is een mooie, ovaalronde vrucht. De vrucht is vrij groot en is van buiten paars-rood met kleine, grijze stippen. Van binnen is de vrucht geel. Het vruchtvlees is meestal sappig. Pruimen zijn zo uit de hand te eten, maar ook uitstekend te gebruiken in fruitsalades, als vulling in taarten en hartige gerechten. Er zijn verschillende soorten pruimen. Zo komt als eerste de paars-rode Opal in grote hoeveelheden op de markt, gelijktijdig met de Sanctus Hubertus. De laatstgenoemde is een blauwe tamelijk kleine, ovale pruim, die wat lijkt op de daarop volgende Czar een kleine blauwe pruim met geelgroen vruchtvlees. Monsieur Hatif kent u ook wel als wijnpruim of perzikpruim: groot, langwerpig rond, paars van buiten en geel van binnen. De Reine Victoria is bijna een klassieker de sappige geeloranje tot rode eierpruimen. Laat in het seizoen komt de Reine Claude d'Althan, een relatief grote ronde pruim, roodpaars van kleur. Door deze verschillende soorten pruimen loopt het Nederlandse pruimenseizoen van juli tot september.

 

Afkomst:

Pruimen komen van augustus tot september uit Nederland. Daarnaast worden pruimen uit onder andere Spanje, Chili, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd.

Houdbaarheid:

Pruimen zijn over het algemeen niet lang te bewaren, omdat de schil gemakkelijk verkleurt. Bewaar pruimen buiten de koelkast. Zo kunnen de meeste soorten 3 tot 4 dagen bewaard worden.