Dinsdag 
Eindhoven (18 septemberplein)
09:00 - 16:00 uur

Donderdag 
Oisterwijk (De Lind)
12:00 - 17:00 uur

Vrijdag
Eindhoven (Stratum)
12:00 - 16:30 uur

Zaterdag
Best (Boterhoek)
8:30 - 13:00 uur

Verse vijgen

Augustus t/m oktober

Vijgen zijn zoet, droog en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je met de schil opeten.

Beschrijving:
De vijg is een van de oudst bekende vruchten en komt van oorsprong uit Jordanië. De vijg groeit aan een kleine boom met sierlijke bladeren, die veel zon nodig heeft. Per jaar kan er wel 3 tot 4 keer geoogst worden aan de vijgenboom. Vijgen hebben een dun leerachtige schil. Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren van groen-geel tot blauw-violet. Het vruchtvlees is vlezig, witroze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. De vijgen worden ook veel gebruik in confijt en daarnaast in verschillende gerechten gebruikt. Omdat vijgen zo delicaat zijn en al zo'n lekkere eigen smaak hebben is het een aanrader om ze bescheiden op te dienen. Zonder al te veel andere smaken. Zo komt de vijg optimaal tot zijn recht.

Afkomst: Vijgen komen in Nederland meestal uit Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent van vijgen. Ook worden ze geïmporteerd uit Honduras waar het klimaat een langere oogst verleent.

Houdbaarheid: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast. Zo zijn de vruchten enkele dagen houdbaar. Rijpe vruchten zijn erg gevoelig voor schimmel. Als er bruine plekjes op de vijg verschijnen is de schimmel binnen gedrongen. Binnen enkele uren zijn de suikers in de vijg omgezet in zuren en is de vijg niet meer te eten.