Dinsdag 
Eindhoven (18 septemberplein)
09:00 - 16:00 uur

Donderdag 
Oisterwijk (De Lind)
12:00 - 17:00 uur

Vrijdag
Eindhoven (Stratum)
12:00 - 16:30 uur

Zaterdag
Best (Boterhoek)
8:30 - 13:00 uur

Shimeji

Hele jaar

Shimeji zijn lekker om te verwerken in roerbakgerechten of om te serveren bij zeevruchten.

Beschrijving: Shimeji is eigenlijk een verzamelnaam voor ongeveer twintig verschillende soorten paddenstoelen. In de winkel vind je vooral de witte (bunapi shimeji) en bruine (buna shimeji) variant. Allebei dezelfde soort, alleen is de witte variant in het donker gekweekt. Shimeji groeien in groepjes bij elkaar. Ze groeien voornamelijk op beukenbomen, waardoor ze in het Nederlands vaak beukenzwammen genoemd worden. De laatste jaren is het makkelijker om deze paddenstoelen te kweken.

Shimeji zijn geen goede paddenstoelen om rauw te eten, ze moeten altijd gekookt worden. Rauw proeven ze veel te bitter. Gekookte shimeji hebben een stevige, krokante textuur en een nootachtige smaak. Door ze te koken worden ze ook makkelijker verteerbaar. De voornaamste smaak van de shimeji is umami.

Shimeji zijn lekker om te verwerken in roerbakgerechten of om te serveren bij zeevruchten. Ook in soepen, sauzen en stoofpotjes zijn ze lekker. Je kan ze in zijn geheel bakken of op een lagere temperatuur laten roosteren met wat boter of olie.

Afkomst: Shimeji zijn eetbare paddenstoelen, afkomstig uit Oost-Azië.

Houdbaarheid: In de koelkast ongeveer een week te bewaren.